На Рівнещині капелани військових частин зустрілися із генерал-лейтенантом (ФОТО)

8 квітня в Рівному відбулась робоча зустріч командувача військ оперативного командування «Захід» генерал-лейтенанта Олександра Павлюка з капеланами військових частин оперативного командування, повідомляє прес-служба Оперативного Командування Захід.

Під час зустрічі обговорили питання розвитку військового капеланства, душпастирської, релігійно-освітньої роботи з особовим складом в зоні ведення бойових дій та під час відновлення боєздатності у пунктах постійної дислокації військових частин, визначили головні напрямки подальшої співпраці. 

Присутній на заході протоієрей Тарас Мельник, перший заступник голови Синодального управління військового духовенства України інформував присутніх про роботу та перспективи розвитку військового капеланства у Збройних Силах України. 

Сьогодні приблизно 85 відсотків військового духовенства є представниками Православної церкви України. Греко-католицька церква є другою за кількістю військових капеланів в українському війську. 

Із початком російської агресії капеланство у Збройних Силах України набуло означених форм. Упродовж усього часу військового конфлікту відбулося понад 25 ротацій, організованих Синодальним управлінням військового духовенства, під час яких понад 600 священиків пройшли через фронт. 

- А ще ми брали участь у багатьох перемовинах на міжнародному рівні, переймаючи досвід країн-учасниць НАТО, які б допомагали розвинути капеланську службу в Україні. Аналізуючи ми збагнули, що закордонний досвід слід переймати, але з певним обміркуванням. В Україні, на нашу думку, слід створити особливу модель, яка б відповідала національним потребам і традиціям, - зазначив протоієрей Тарас Мельник. Сьогодні у Верховній Раді України зареєстровано законопроект про військове капеланство. Є надія, що вже до кінця літа його буде прийнято, - переконаний капелан. 

Українська церква була є і буде з народом і там де цього вимагають обставини.

Читайте також