Як покращити своє здоров’я: 5 простих та дієвих порад

 Ніхто не хоче хворіти, адже хвороба — це, як мінімум, клопоти й витрати. Недарма кажуть: профілактика краща за лікування. Хоча деяких хвороб не уникнути, ви можете багато зробити для того, щоб сповільнити розвиток захворювання чи взагалі йому запобігти.

Про це повідомляють у Рівненському центрі контролю та профілактики захворювань.

Розгляньмо п’ять порад, котрі допомагають поліпшити здоров’я.

 Дотримуйтесь правил гігієни.

Один з найефективніших способів уникнути хвороб і запобігти їх поширенню — мити руки. Дуже легко підхопити застуду чи грип, якщо просто потерти ніс або очі руками, на яких є збудники цих хвороб.. Дотримання правил гігієни може також запобігти серйознішим недугам, як-от пневмонії та хворобам, що супроводжуються діареєю.

Користуйтесь чистою водою.

Якщо споживати воду, яка походить із забрудненого джерела або яку неналежно зберігали, то можна заразитися паразитами чи кишковими інфекціями.

Подбайте, щоб уся питна вода, якою ви користуєтесь,— у тому числі вода для миття продуктів і посуду, приготування їжі, виготовлення льоду та чищення зубів,— походила з безпечного джерела. Це може бути належно очищена вода з водопроводу або вода в пляшках від надійного виробника. Не занурюйте руки або пальці у воду, яку використовуєте для пиття.

Якщо існує хоч якась імовірність того, що водопровідна вода забруднена, кип’ятіть її перед використанням або знезаражуйте хімічним способом.

Слідкуйте за тим, що їсте.

Хороше здоров’я неможливе без здорового і збалансованого харчування. Поміркуйте, чи не варто вам обмежити споживання солі, жирів і цукру та зменшити порції їжі. Урізноманітніть свій раціон і включіть у нього фрукти та овочі.

Високий вміст солі у їжі може підіймати кров’яний тиск до небезпечного рівня. Якщо у вас проблеми з тиском, то, купуючи продукти, перевіряйте вміст натрію (його вказують на пакуванні). Щоб додати страві смаку, замініть сіль іншими спеціями.

 Будьте фізично активними.

Щоб добре почуватись, усім нам, незалежно від віку, слід бути фізично активними. Сьогодні багато людей мало рухається. Фізична активність допоможе вам мати хороший сон, зберігати рухливість, не втрачати міцності кісток та м’язів, схуднути або підтримувати нормальну вагу, та навіть зменшити ймовірність депресії.

Перш ніж зайнятись якимсь видом фізичної активності, візьміть до уваги свій вік та стан здоров’я, не завадило б порадитись з лікарем. Оберіть заняття, котре приносить вам задоволення.

 Добре висипляйтесь.

Не варто нехтувати належним нічним відпочинком. Фахівці кажуть, що повноцінний сон важливий для здатності вчитися і запам’ятовувати нову інформацію, належного гормонального балансу, який впливає на обмін речовин і вагу тощо.

Брак сну вважається одним з чинників, які призводять до ожиріння, депресії, хвороб серця, діабету і нещасних випадків. З огляду на це було б мудро приділяти сну достатньо часу.

Немає рецепта для довголіття. Робіть те, що дає вам ціль і любов до життя.

Читайте також