Вступ до коледжів-2024: які екзамени повинні скласти абітурієнти Рівненщини

Конкурсний відбір на навчання для здобуття ступеня фахового молодшого бакалавра у 2024 році проходить на підставі творчих конкурсів, індивідуальної усної співбесіди  або розгляду мотиваційного листа.

Повідомляють на сайті "Освіта.UA".

Програми індивідуальних усних співбесід і творчих конкурсів, а також вимоги до мотиваційних листів затверджують голови приймальних комісій закладів освіти не пізніше ніж через місяць після набрання чинності "Порядку прийому на навчання до закладів фахової передвищої освіти в 2024 році".

Програми індивідуальних усних співбесід і творчих конкурсів та вимоги до мотиваційних листів обов'язково оприлюднюють на сайтах закладів освіти. У програмах мають бути вказані критерії оцінювання підготовленості вступників.

Не допускається введення до творчих конкурсів завдань, що виходять за межі зазначених програм.

Вступ після 9-го класу

У 2024 році вступ на основі базової загальної середньої освіти (після 9-го класу) на навчання для здобуття ступеня фахового молодшого бакалавра може відбуватися у формі:

  • творчих конкурсів;
  • індивідуальної усної співбесіди;
  • розгляду мотиваційних листів при вступі на контракт.

Вступ після 11-го класу

Вступ на основі повної загальної середньої освіти (після 11-го класу) може відбуватися у формі:

  • творчих конкурсів;
  • індивідуальної усної співбесіди;
  • розгляду мотиваційних листів при вступі на контракт.

Вступ на підставі рівня кваліфікованого робітника

Вступ на основі освітньо-кваліфікаційного рівня кваліфікованого робітника також відбувається у формі індивідуальної усної співбесіди, творчого конкурсу або розгляду мотиваційних листів при вступі на контракт.

Які сертифікати ЗНО/НМТ можна використовувати під час вступу

Замість проходження індивідуальної усної співбесіди вступник може подати результати ЗНО за 2021 рік в будь-яких комбінаціях або результати НМТ за 2022-2024 роки.

У такому разі конкурсний бал вступника визначається як середній бал з двох предметів зовнішнього незалежного оцінювання (української мови та літератури / української мови, предмета на вибір вступника) з підвищенням на 25 відсотків, але не вище 200 балів, або середній бал усіх предметів національного мультипредметного тесту без використання вагових коефіцієнтів з підвищенням на 25 відсотків, але не вище 200 балів.

Читайте також