Відомо, скільки осель пограбували на Рівненщині цього року

Упродовж чотирьох місяців цього року на Рівненщині зареєстрували 242 крадіжки. Для порівняння, за весь рік 2023-го — 434 таких випадки. Найчастіше зловмисники проникають у житло, підібравши ключ та через вікно.

Цю інформацію повідомила речниця поліції Рівненської області Марія Юстицька в етері Українське радіо. Рівне.

За її даними, за чотири місяці 2024 року в поліції області зареєстрували 242 крадіжки. За минулий рік — 434. З них – 11 вчинили у приватних будинках проти десяти торік, сім — у квартирах, у 2023-му таких було чотири. 

106 крадіжок вчинили на ринку та інших торгових точках, 145 — за 2023 рік та п'ять із транспортних засобів, проти 38 торік.

"Найчастіше зловмисники проникають у помешкання, підібравши підбору ключ та через вікна. Вони підходять до квартири, прислухаються, чи є там якісь сторонні звуки. Якщо таких звуків нема, вони дзвонять. Якщо ніхто не відчиняє, тоді підбирають ключ і проникають до квартири. Зазвичай, це відбувається в ту пору доби, коли господарі на роботі", — додала Марія Юстицька.

Як уберегти своє помешкання та майно від злочинців, порадив начальник відділу технічної охорони і логістики управління поліції охорони в Рівненській області, підполковник поліції Андрій Шумакевич.

З його слів, екіпажі поліції охорони патрулюють 24/7. За добу мають орієнтовно від 50 до 60 виїздів. Реагують на спрацювання сигналізації у квартирах, будинках, магазинах, офісах та інших об'єктах, які в них під охороною.

Андрій Шумакевич розказав, що цьогоріч ще нікого не впіймали "на гарячому", але були такі випадки раніше:

"Наприклад, злочинці заходять у квартиру через вхідні двері, не дивляться, чи не бачать, що встановлена сигналізація. Починають збирати цінні речі. А в цей момент за хвилину-дві під'їжджає наш екіпаж — і затримує їх на місці злочину".

Зловмисники, додав поліцейський охорони, підбирають для пограбування різні помешкання. У квартирах одна схема, у приватних будинках — інша.

"Буває, що вони спостерігають за якоюсь заможною людиною. Знають, що в неї є гроші, можливо, якісь дорогоцінні речі. Декілька днів вивчають звички: о котрій годині в тій сім'ї їдуть на роботу, о котрій повертаються. Також досліджують вхідні двері. Якщо, наприклад, там слабка фурнітура, то ламають замок і заходять через двері. Коли слабкі петлі в дверях, тоді знімають з них", — поділився спостереженнями Андрій Шумакевич.

У приватних будинках чи на перших поверхах часто проникають через вікна. Грати на вікнах, з його слів, не завжди рятують ситуацію:

"Вони додають трішки складності для злочинців, але це, як правило, для них не є перешкодою. Декілька років тому я виїжджав на об'єкт, де з зовнішньої сторони на вікнах були грати. Тоді спрацювала сигналізація — і злочинці втекли, лишивши біля вікна кусачки, якими просто перекушували грати".

Якщо це гастролери, додав начальник, то вони йдуть по під'їзду і дивляться на двері. В кого дорожчі двері, туди вони першочергово спробують проникнути.

"Буває, що зловмисники представляються і газовими службами, і працівниками електромереж. Типу перевіряють лічильники. Вони стараються зайти до помешкання. Наприклад, якщо ключі лежать на видному місці, вони можуть їх сфотографувати — і потім зробити по знімку дублікат ключа", — зазначив Андрій Шумакевич.

Читайте також