У Вараському районі тварини покусали понад 40 людей

Від початку року у Вараському районі 43 людини постраждали від покусів тваринами. Лише за останній тиждень 6 випадків (3 - у Вараській ТГ, 1 людина у Володимирецькій ТГ, 2 – у Антонівській ТГ). 

Про це повідомили у Вараському відділі ДУ "Рівненський ОЦКПХ МОЗ" та нагадали, що таке сказ та як поводитися після укусу тварини.

Сказ – це вірусне захворювання, з найвищим рівнем смертності серед усіх інфекційних хвороб людини. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча, адже вірус вражає центральну нервову систему.

На сказ можуть хворіти: вовки, лисиці, куниці, миші, білки, їжаки, собаки, коти, та інші домашні тварини. Дикі тварини, які захворіли нападають на людей та свійських тварин. В домашніх тварин при перших проявах захворювання на сказ характерною є зміна поведінки (агресивні тварини стають спокійними і байдужими, спокійні – агресивними).

Зараження тварин і людей відбувається під час укусу, подряпання, також у випадку, коли слина тварини, що містить вірус сказу, потрапляє на пошкоджені ділянки шкіри і слизові оболонки. Водночас через кров чи сечу тварин сказ не передається. Так званий прихований (інкубаційний) період, від моменту зараження до перших проявів хвороби, може тривати від 15 днів до 1 року (частіше - 1-3 міс.). Чим ближче місце укусу до центральної нервової системи (голова, обличчя, шия), тим коротший прихований період.

Якщо Ви постраждали від укусів домашніх чи невідомих тварини, ні в якому разі не вбивайте її. Тварину треба ізолювати і встановити ветеринарне спостереження протягом 15 днів, бо від цього залежить тривалість курсу щеплень.

Як запобігти сказу?

  • Регулярно вакцинуйте домашніх тварин!
  • Остерігайтесь потенційно небезпечних тварин.
  • Тримайте домашніх улюбленців якнайдалі від диких тварин.
  • Невідкладно звертайтесь за медичною допомогою після контакту з твариною до появи симптомів.

На жаль, немає ліків для лікування сказу, є лише профілактика – антирабічна вакцина та імуноглобуліни. Ця вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків, дуже важливо своєчасно її вколоти. Вакцинація від сказу – це не «40 уколів в живіт». Зазвичай графік вакцинації складається з 5 щеплень: 0-й день (день звернення до лікаря), а потім 3-й, 7-й, 14-й і 28-й дні.

Наразі антирабічної вакцини у закладах охорони здоров’я достатньо, вона безоплатна для пацієнтів.

Читайте також