У Рівному підлітки досліджують флору газонів та просять їх не викошувати (ФОТО)

У Рівному учасники екологічного центру Рівненського міського Палацу дітей та молоді досліджували рослинність газонів на вулиці Шухевича. На одній стороні вулиці підлітки виявили близько 77 видів рослин та просять міську раду не викошувати природні луки.

"Вже другий рік поспіль досліджуємо трав'янисту рослинність газонів вздовж вулиці Шухевича. Просто захоплює видова різноманітність, адже вчора з нашими вихованцями лише на одній стороні вулиці ми виявили 77 видів трав'янистих рослин! Є звичайно серед них небажані чужинці - агресивні інвазійні види, такі як Золотарник канадський, Тонколучниця однорічна, на півгазона розкинувся розкішний "кущ" Борщівника Сосновського (він, на нашу думку, потребує негайного індивідуального підходу), - зазначає працівниця ПДМ Варвара Рискова. - Проте більшість рослин, які спонтанно зростають на газоні, це місцеві види, які наслідують суходільну луку, яка була тут до оранки і будівництва, насінням залітають сюди з вітрами або "припливають" із дощами та снігами. Навіть дикі орхідеї - Коручка чемерникоподібна, яка знаходиться під охороною Червоної Книги України, зростала тут у минулому році, до скошування".

Юні екологи зазначають, що дані рослини стійкі до посухи та високої температури, можуть зростати на бідних суглинистих грунтах, не потребують догляду, підживлення та поливу. А ще вони не дають поширюватися інвазійним видам. Також на них "підгодовуються" велика кількість різних місцевих комах.

"Ми направили своє звернення у Департамент інфраструктури та благоустрою Рівненської міської ради щодо надання газонам вулиці Шухевича особливого статусу, який би захищав їх від надмірного викошування. "Міська лука"! Це звучить гарно! І виглядає гарно! У кожен час тут буде особливий квітковий акцент - вероніку та фіалки замінила кульбаба лікарська, її замінять грицики звичайні та хрінниця, а потім настане час королиці звичайної, конюшини, люцерни та козельців, а далі морква дика, дивина, яскраві будяки", - зазначила Варвара Рискова.

Читайте також