"Не піде ветеран у реабілітаційний центр": у Рівному просять створити центри дозвілля для захисників

Ілюстративне фото

Війна в Україні триває і кількість ветеранів збільшується. Учасники бойових дій, коли повертаються додому - у цивільне життя - потребують допомоги та підтримки. Саме тому у державних установах роблять акцент на ветеранську політику. У пріоритеті - надання якісних адміністративних послуг, швидке оформлення статусу УБД, реабілітація та надання пільг у сферах медицини, громадського транспорту, освіти та інші. Втім, ветерани та військові, які відчули на собі всі нюанси повернення з фронту, мають власні уявлення про ефективні заходи із адаптації та реабілітації.

Так, журналісти "Рівне Медіа" поспілкувалися із командиром роти Григорієм, який має позивний "Одісей". Чоловік родом з Рівненщини та наразі перебуває на стадії оформлення статусу ветерана. Захисник розповів про складнощі, з якими стикаються ветерани після війни та ефективні заходи із їх підтримки.

Фото та особисті дані військовослужбовця не розголошуються у цілях безпеки.

Коли людина повертається з війни, з якими труднощами вона стикається у Рівному?

- З тим, що Рівне живе як до війни. Ми там – на сході – щоб цієї війни не було тут. Але це мають цінувати. Дуже видно, в кого хтось воює з близьких, а в кого – ні. Ти приїздиш звідти і тобі потрібно день-два домовитися з собою. Щоб це все пропускати крізь очі. В магазині до тебе ніяке ставлення. Це будь-який магазин. Там заборона шампанське купити, бо ти у формі. Це нормально, військовим не можна алкоголь. Але можна якось ввічливіше це сказати, з розумінням. Це я у формі ходив – уже немає шанобливого ставлення. Тут питання також в очікуванні поваги від людей. Якщо приїжджаєш без очікувань, то ти поїдеш назад нормальний. Але 99,9 відсотків будуть очікувати, бо вони ризикують життям постійно на фронті. Ти виносиш побратимів своїми руками мертвих. Ви вчора разом вечеряли, лежали, відпочивали, а тут його прибило і ти виносиш тіло. Люди не розуміють цієї ціни, яку ми платимо, і чому ми її платимо. Близькі та кохані, заради кого ти це робиш, розуміють все і ти бачиш від них віддачу. А всім іншим байдуже.

Чи користуєтеся ви пільгами і яке враження від комунікації з держустановами?

- Я тільки подав документи на оформлення статусу ветерана. Я не знав, що можу оформитися як ветеран. Мене зупинила працівниця Будинку ветеранів і запитала, чи маю я 5 хвилин. Дуже зручно – дав документи – все інше за мене роблять. ЦНАП теж похвалю – користувався вікном ветерана.

У чому складнощі психологічної адаптації після війни?

- Я командир, я стабільний приїхав. Я маю себе тримати заради живих. Інакше я приїхав би такий самий, як багато хлопців. Більшість приїжджає додому озлоблені. Тому що вони бачать «безпредел» - сядеш у кафе з побратимом чи коханою і бачиш купу чоловіків. Розумієш, що це не люди, які пов’язані з війною. Я нещодавно одружився, ми з дружиною хотіли замовити столик у "Леваді" – все забито за кілька тижнів. Люди святкують і відпочивають.

Як цивільним продемонструвати повагу та вдячність, щоб не бути нав'язливими?

- Коли їде кортеж «На Щиті» – люди стоять на колінах. Не треба перед живим військовим на коліна. Але живий військовий чи ветеран менш важливий, ніж той, хто віддав життя. Йому просто більше пощастило. Він теж хоче бачити до нього шанобливе ставлення. Прикласти руку до серця – це гарно було б.

Коли був початок війни і орки стояли за кілька сотень кілометрів від нас – стояли черги і у військкомати, у до пунктів прийому допомоги. Всі допомагали. Коли ми відсунули фронт на тисячу кілометрів – нічого нікому не потрібно.

Що потрібно ветеранам у Рівному?

- Центр дозвілля ветеранів, щоб людина знала, куди вона може звернутися. Те місце, де ветеран прийде і відчує, що його шанують. Там, де він зможе зустрітися зі своїми побратимами. Це спортзал, тенісний корт, кави попити. Дозвілля і комунікація. Це і є реабілітація. Не піде ветеран у реабілітаційний центр. Через те, що він так називається. Чоловіки – це чоловіки. Вони до лікаря йдуть, коли вже край. Не потрібно центру допомоги ветеранів – в кожного є повага до себе. Ось центр ветеранів. Він там зможе отримати консультацію, посидіти там, безкоштовний інтернет, ще щось. Ось така тусовка. В Америці вони створюють заклади клубного характеру для ветеранів. Щоб було де поспілкуватися з такими ж самими хлопцями, які його зрозуміють.

Це місце, де ветерану скажуть дякую.

Центр дозвілля для ветеранів у Рівному та області

Журналісти "Рівне Медіа" поцікавилися у начальниці управління у справах ветеранів департаменту соцполітики Марини Корольової щодо центрів для ветеранів, спрямованих на комунікацію, дозвілля та відпочинок. Зокрема, чи наявні у області такі центри та чи планують їх створювати.

- Якщо мова йде про центри дозвілля, то наразі є комунальна установа Рівненської обласної ради - "Ветеранський простір". Вони тимчасово розміщені у приміщенні Рівненської ОДА. Але їм виділили приміщення з іншою адресою. На базі цього нового приміщення буде змога проводити заходи дозвілля для ветеранів. Це буде додаткова опція, адже основні завдання закладу - інформування, консультація, психологічна підтримка та інше. Саме приміщення дозволить організовувати тренінги, майстеркласи, вечора та подібні заходи.

За словами чиновниці, наразі у Рівненській області налагоджуються процеси якісного надання адміністративних послуг та проведення реабілітації ветеранів. А вже на базі державних установ співробітники влаштовують заходи, де ветерани могли б комунікувати між собою та створювати особисті зв'язки.

- Наразі ми працюємо над підвищенням кваліфікації фахівців новостворених структурних підрозділів. Щоб вони, в першу чергу, могли надавати якісні послуги ветеранам. Наразі перше, з чим вони стикаються - це оформлення статусів, пільг, відновлення та покращення здоров'я, реабілітація. Комусь потрібна психологічна підтримка. Тобто, практичні та побутові питання. Наразі в нас всі зусилля скеровані на це. Але, ті простори, які вже є у системі соціального захисту, ми їх реінтегруємо та адаптовуємо під ветеранську політику. Вони будуть використовуватися як хаби, де можна буде проводити заходи для ветеранів і членів їх сімей.

Петиція про створення центрів дозвілля

Журналісти "Рівне Медіа" вирішили подати на розгляд міської влади пропозицію про створення центрів дозвілля, спрямованих на адаптацію та налаштовування комунікації ветеранами у громаді.

Зокрема, усіх охочі можуть підтримати петицію тут.

"Дані центри можуть бути створені на базі державних установ, таких як бібліотеки, «Будинок ветеранів», Ветеранський простір. У даних центрах важливо забезпечити вільний доступ до інтернету, тепле приміщення зі столами та кріслами, невелику зону для кави та пригощань, стіл з фахівцем, який має освіту психолога та спеціалізується на комунікації з учасниками бойових дій", - йдеться у петиції.

*Створено за фінансової підтримки Європейського союзу. Зміст є відповідальністю редакції «Рівне Медіа» та не обов'язково відображає позицію Європейського Союзу.

Читайте також