Мешканців Рівненщини попереджають про небезпечних кліщів

Фото - ілюстративне

Алергенні кліщі давно освоїли людські оселі, мешкають у побутовому пилу, дуже витривалі та стійко перечікують несприятливі для себе умови середовища, а в міжсезоння, коли вдома стає прохолодно та підвищується вологість, їх чисельність зростає у геометричній прогресії. 

Про це зазначають в Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Ці членистоногі нас не кусають та крові не п’ють, однак у їх екскрементах та хітинових оболонках міститься дуже сильний алерген, який при потраплянні на слизові оболонки людини може спричинити розвиток алергічної бронхіальної астми, загострення атопічного дерматиту, а також викликати такі захворювання, як атопічний алергічний бронхіт та риніт, респіраторні алергози, екзему. 

«Відповідно до результатів наших спостережень за осередками алергій, причина виникнення яких була нез’ясована, з 365 зразків побутового пилу, досліджених за 9 місяців 2023 року, 69,6% були заселені алергенними кліщами, ідентифіковано 15 видів цих членистоногих тварин, у видовому складі переважали представники роду Dermatophagoides, значення якого у виникненні алергічних реакцій людини є науково доведеним», - повідомиляють в центрі.

Зважаючи на те, що повністю позбавитись від наявності в помешканнях цих членистоногих навряд чи вдасться, однак, зменшення їх кількості дозволяє суттєво полегшити стан хворого на алергію.

Для цього слід обов’язково проводити щоденне вологе прибирання всіх поверхонь та найпотаємніших і надзвичайно улюблених для пилових кліщів куточків оселі з 20-відсотковим розчином кухонної солі, своєчасно чистити матраци, подушки та ковдри замінити на такі, що містять синтетичні наповнювачі, які можна прати в гарячій воді, не захаращувати приміщення різноманітними пилозбірниками, використовувати шафи та полиці закритого типу. Важливо також вчасно провітрювати житло та слідкувати за рівнем його вологості, який повинен не перевищувати 40-50%. 

Червоними прапорцями, якими вказують на можливе сусідство з алергенними кліщами, є виникнення у людей ранкових нападів кашлю, свербіж або печіння на слизових оболонках рота чи носа, чхання, закладений ніс, сльозотеча, висипання на шкірі, при виявленні яких доцільно звернутись до лікаря алерголога, адже своєчасна діагностика та комплексне лікування убезпечить від важких проявів хвороб. 

Для визначення алергенних кліщів у побутовому пилу та консультацій щодо профілактики хвороб, які вони можуть викликати, звертайтесь у паразитологічну лабораторію Центру, за адресою м. Рівне, вул. Котляревського, 3, контактний телефон +38 (067) 548-15-06.

Читайте також