Каністерапія на Рівненщині: постраждалих на фронті бійців на Рівненщині лікують за допомогою собак

Фото зі сторінки госпіталю в мережі

Постраждалих на фронті бійців на Рівненщині лікують за допомогою собак. Назва цього виду терапії - каністерапія. Тварини допомагають військовим оговтатися після тяжкого бойового досвіду, отриманих травм. Такий вид терапії практикують у Клеванському госпіталі для ветеранів війни не так давно. Однак, заняттядають результат, адже це, в першу чергу, позитивний вплив на емоційний стан військових.

У медзакладі військові комунікують з десятком чотирилапих терапевтів. Раніше собаки працювали здебільшого з дітьми. Тепер вони допомагають і військовим, які проходять реабілітацію у Рівненському госпіталі. 

"Їхнім основним мотивом є спілкування, можжливість на рівні доторкнутися до істоти. Такий тактильний контакт, адже це дуже важливо для людини. Вони допомагають дійсно проявити емоції без слів", - каже психологиня Надія Речун.

Усі тварини, які залучені до каністерапії, пройшли спеціальну підготовку. Для бійців відбирали найкращих, адже до пацієнтів потрібен індивідуальний підхід.

"Собака-терапевт на відміну від звичайних собак, не має мати агресію до інших людей. Вони мають бути комунікабельні, з бажанням спілкуватися з чужими людьми, з хлопцями, з дітьми. Мають бути дуже стресостійкі", - розповідає кінологиня Вікторія Пирогова.

Пацієнти медзакладу, які ще недавно були на передовій та проживали тяжкі хвилини боїв, зараз із задоволенням спілкуються з пухнастиками. Воїни, які мають складні поранення та проходять тернистий процес реабілітації, можуть відпочити думками, коли вони з собаками. Саме песики дозволяють забути про пекло, які хлопці пережили. 

"Вони дають позитивні емоції на день та розслабляють психологічно", - ділиться один із пацієнтів.

Заняття з каністерапії проводяться з ініціативи волонтерів.

Як зазначають фахівці, немає конкретної породи, яка була б більш ефективна під час каністерапії. В кожному напрямі можуть працювати різні собаки. Важливі гени, вирощування і правильний тренінг.

Захисники під час терапії обирають для себе свого песика і комунікуюсь з ним. Серед собак-терапевтів є і такі, які мають труднощі із пересуванням. Втім, це не впливає на м'який та комунікабельний характер тваринок.

Окрім безпосередньої реабілітації, яка допомагає воїнам, волонтери займаються і популяризацією цього виду терапії. Зокрема, нещодавно військові взяли участь у створенні календаря на підтримку каністерапії. Зокрема, четверо військових, які успішно пройшли курс реабілітації у КП "Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни", взяли участь у фотосесії. Вона проводилася задля створення благодійного календаря у рамках проекту "Незламні". Благодійний проєкт організувала Громадська організація «P4P». Для фотосесії чоловіки обирали улюблену тварину-терапевта.

Серед учасників проєкту - 31-річний доброволець з Молдови Іон Бубуйок. Чоловік брав участь в пекельних боях у складі 49-го окремого стрілецького батальйону "Карпатська Січ". Внаслідок артобстрілу отримав важке поранення голови і руки. Суттєві пошкодження зазнали і моторні функції. Місяць був абсолютно не рухомий.

«Іон - взірець роботи над собою. Його прагнення до відновлення заслуговує захоплення. Завдяки своїй старанності та внутрішній силі він досяг неймовірних успіхів за час реабілітації», - розповідають каністерапевти.

Нині Іон інтенсивно вивчає українську мову. На фотосесію він обрав білу швейцарську вівчарку Ройса. Під час реабілітації вони стали справжніми друзями.

Богдан Мулярчук родом з міста Тернопіль. Минулого року під час бойових дій у Луганській області отримав осколкові поранення. Під час проходження реабілітації у госпіталі не пропускав жодного заняття із собаками. Терапевти розповідають, що Богдан був найактивнішим учасником.

Для фотосесії чоловік обрав білу швейцарську вівчарку Міраж.

Анатолій Махотін - уродженець Хмельниччини, боєць 81-ої окремої аеромобільної бригади. З перших днів повномасштабного вторгнення пішов добровольцем захищати Україну. Анатолій отримав важкі поранення 1 січня цього року в Луганській області, після піврічної реабілітації повернувся до побратимів.

Чоловік запам'ятався терапевтам і всім працівникам госпіталю великою любов?ю до тварин. Адже навіть перебуваючи на лікуванні, Анатолій годував, лікував і прилаштовував безпритульних тваринок.

Для фотосесії він обрав малінуа Ірму.

Роман Зубов родом з Дніпропетровщини. Після строкової служби в Десні побув удома лише два місяці. До війни мріяв потрапити в спецпідрозділ Корд. Після початку повномасштабного вторгнення, разом із товаришами по службі, пішов добровольцем. У лютому цього року отримав тяжке поранення під Бахмутом. Після того потрапив у Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни.

«Я не любив спілкуватися з психологами взагалі. Проте одного дня мені запропонували піти на каністерапію. Я почав ходити та не пропускав жодного із занять. Ба більше, я просив терапевтів залишитися довше, щоб просто поспілкуватися з ними та погратися із собаками», - розповів Роман.

На фотосесію він обрав кане-корсо Беллу, адже колись мріяв саме про таку собаку.

Контакти організаторів проекту:

  • +380 (97) 4236673 Вікторія,
  • +380 (96) 9058300 Анастасія.

Серед основних переваг каністерапії для психологічного здоров'я називають:

  • зменшення стресу та тривожності (узаємодія з собаками сприяє виділенню ендорфінів, які підвищують настрій і зменшують стрес);
  • покращення настрою та емоційної стабільності (любов і підтримка собак допомагають знизити рівень депресії та поліпшити настрій);
  • сприяння соціалізації (узаємодія з іншими учасниками групи та тваринами сприяє розвитку соціальних навичок, зменшує почуття ізоляції);
  • підтримку в процесі зцілення (для багатьох ветеранів і родин військових собаки можуть стати важливою підтримкою в процесі зцілення від травм і стресу).

*Створено за фінансової підтримки Європейського союзу. Зміст є відповідальністю редакції «Рівне Медіа» та не обов'язково відображає позицію Європейського Союзу.

Читайте також