"Чим менше, тим краще": міфи та правда про вживання солі в раціон

Сіль – це мінеральна речовина, що складається на 99% з хлористого натрію, який не виробляється в людському організмі.

Навколо солі дуже багато міфів, отже час підтвердити чи розвіяти найпопулярніші серед них.

Існує міф «чим менше солі, тим краще».

При вживанні такого важливого продукту як сіль важливо дотримувати баланс, оскільки відхилення як в той, так і в інший бік може призвести до певних збоїв у роботі організму. Дослідження показують, що норма для здорових дорослих становить не більше 5 г хлористого натрію на день, включно з сіллю яка міститься в їжі. Надлишок солі в раціоні підвищує ризик виникнення інсульту та інших серцево-судинних захворювань та передчасної смерті через них.

Тому тривале споживання солоної їжі істотно збільшує ризик виникнення небезпечних захворювань серця та судин, діабету і раку. Водночас, дієти з низьким вмістом солі можуть підвищувати ризик загального зневоднення.

Сіль підвищує тиск

В ході багатьох експериментів було доведено, що сіль може бути фактором , який сприяє збільшенню тиску. Але до даної проблеми може привести і її брак.

Надлишок солі призводить до відкладення солей.

Насправді, винуватцем відкладення солей здебільшого є кальцій, а не хлористий натрій. Він накопичується у суглобах, його солі утворюють камені в жовчному міхурі та нирках.

Йодована сіль може бути шкідливою.

Йодована сіль - це дієвий та ефективний інструмент профілактики дефіциту йоду. Отримати передозування йоду через сіль неможливо, бо його в йодованій солі дуже мало.

 

Важливо ще також вміти користуватися сіллю при готуванні. Різні страви потрібно солити по-різному. М’ясо для бульйону потрібно солити в самому кінці варіння, бобові – при їх розм’якшенні, а картоплю – при закипанні. Зате при смаженні картоплю солять в останню хвилину. Навіть якщо не перебільшувати з сіллю на кухні, варто пам’ятати, що сіль нерідко – і у великих кількостях – присутня в продуктах харчування, які піддавались термічній обробці. При приготуванні їжі потрібно враховувати ці тонкощі та поради дієтологів, і тоді сіль не завдасть шкоди вашому здоров’ю.

Читайте також