Нове підвищення тарифів: з листопада у Рівному зросте ціна на воду

Днями НКРЕКП оприлюднила постанову про збільшення вартості послуг водопостачання та водовідведення для рівнян, яка вже за кілька днів вступить в дію. Тож вже у листопаді мешканці Рівного отримають платіжки з новими розрахунками. Про це повідомляють у "Рівнеоблводоканалі".

Нагадаємо, що здорожчання тарифів на водопостачання та водовідведення анонсували у Кабміні ще в липні. Причиною цьому називають підняття вартості електроенергії для промислових підприємств майже на третину. Тоді мова йшла про збільшення ціни на воду в середньому на 15%. 

Втім, попри анонсоване зростання ціни у 15%, вартість послуг для абонентів «Рівнеоблводоканалу» збільшиться лише на 8,2%, тобто на 1 гривню 68 копійок. Відтак, якщо нині вартість 1 кубометра централізованого водопостачання та водовідведення складає 20 гривень 57 копійок, то вже у наступному місяці вона становитиме 22 гривні 25 копійок із ПДВ.

Не піднімати тарифи на повну, кажуть на підприємстві, вдалося за рахунок активного запровадження енергозберігаючих технологій і того, що «Рівнеоблводоканал» на початок року не мав боргів за спожиту електроенергію. Втім, разом з подорожчанням електроенергії, «Рівнеоблводоканал» додатково почав щомісяця втрачати майже 800 тисяч гривень, які у діючому тарифі не були передбачені.

— Тариф на електроенергію випереджає вартість водопостачання та водовідведення майже на пів року. Це призводить до того, що водоканал, який і без того працює на самоокупності із нульовою рентабельністю, постійно несе збитки. Так довго тривати не могло. Без перегляду тарифів рано чи пізно все одно довелося б чимось жертвувати – звільняти людей, яких і так бракує, переводити рівнян на погодинний графік подачі води, чи не платити за очистку стоків «Рівнеазоту», - каже директор «Рівнеоблводоканалу» Андрій Карауш. 

До слова, у вересні рівняни за воду розрахувалися лише на 89,61%. Таким чином, загальний борг за водопостачання та водовідведення від населення станом на початок жовтня склав вже 49 млн. 532 тис. гривень.

Читайте також