У Рівному вже вдруге пройде День традиційного автентичного костюма

Вже цієї неділі, 2 вересня, у Рівному на території Рівненського обласного краєзнавчого музею вже вдруге пройде День традиційного автентичного костюма. Ініціатором свята є ГО «Центр дослідження і відродження Волині» та її голова Володимир Дзьобак.

Свято відбудеться у Рівному за підтримки співорганізаторів: Управління у справах сім'ї, молоді та спорту Рівненського міськвиконкому (начальник - Сергій Шевчук), Управління культури і туризму Рівненської ОДА (начальник - Ярослав Мельник), Рівненського обласного краєзнавчого музею (директор - Олександр Булига), компанії "ARTmodels" (керівник - Оксана Ігас) та Національного центру народної культури «Музей Івана Гончара».

Нагадаємо, торік у вересні саме у місті Рівному гучно на всю Україну зародилося нове загальноукраїнське свято у календарі – День традиційного костюма, яке привернуло до себе увагу чи не усієї України та зацікавило багатьох відомих українців. Інтерес рівнян і гостей міста, а також відгомін проведення такого заходу захопив як фахових спеціалістів, так і пересічних громадян. Участь у першому святі цілих родин рівнян об’єднала усіх учасників у бажанні дізнатися більше про традиційний костюм, його складові елементи та особливості нашого регіону. Тоді ж і було вирішено проводити таке свято щороку у першу неділю вересня.

Відзначення Дня традиційного костюма має на меті відродження традицій виготовлення і культури вжитку автентичного одягу в Україні та, зокрема, на Рівненщині. Крім цього, це свято покликане створити потужну платформу для спілкування музейних працівників, приватних колекціонерів, мистецтвознавців, етнографів, дизайнерів, майстрів декоративно-прикладного мистецтва та фотомитців задля популяризації і відродження автентичного костюма в Україні.

Гасло свята: «Відроджуємо автентичність - зміцнюємо ідентичність!».

Під час святкування Дня традиційного костюма у Рівному у кожного буде унікальна можливість зануритися у глибину строю Рівненщини та дізнатися про унікальні особливості кожного елементу.  Зазначимо, що участь у дослідженні власної самобутності під час лекцій та майстер-класів формуватиме усвідомлення важливості збереження усіх елементів українських традицій, закладатиме міцний фундамент в основу коду сім’ї, коду родини, коду нації.

За словами головного організатора та ініціатора Дня традиційного костюма, голови ГО «Центр дослідження та відродження Волині» Володимира ДЗЬОБАКА, цьогорічне свято матиме низку родзинок та відмінностей від минулого:

«Якщо минулого року ми намагалися зробити яскраве шоу і намагалися показати автентичні костюми з усіх регіонів України, то цього року ми хочемо зосередитися на глибині автентичного костюма Рівненської області і тих, які побутували в різні часи на її території. На святі будуть представлені костюми з усіх районів Рівненщини. Та родзинкою цьогорічного фестивалю буде те, що, крім одягу, вперше продемонструють та розкажуть також про прикраси, зокрема про волинський дукач. Для цього до Рівного на наше запрошення спеціально приїде найкращий знавець волинських дукачів. Це - та тема, яка маловідома, малопредставлена і маловивчена», - каже Володимир ДЗЬОБАК.

До слова, минулого року таке свято проходило лише у Рівному. Втім, цьогоріч його географія охопить, окрім Рівненької, ще й Львівську область. Відтак, того ж дня, 2 вересня, такий же День традиційного костюма пройде і у місті Стрий. І це – лише початок. Організатори очікують, що фестиваль з кожним роком охоплюватиме все більшу територію України. Крім того, вже наступного року очікується, що у святі у Рівному візьмуть участь і гості з-за кордону.

Вхід на захід – вільний! Організатори обіцяють хороший настрій, приємне спілкування та незабутні емоції кожному, хто завітає на День традиційного костюма!

ПРОГРАМА ДНЯ ТРАДИЦІЙНОГО КОСТЮМА У РІВНОМУ
(2 вересня, неділя, 11-18 год.):

11.00

Презентація відеоролика «Нове свято в календарі. Перша неділя вересня. День традиційного костюма у Рівному 03.09.2017».

11.15

Вітальні слова організаторів.

11.30

 

Алла УКРАЇНЕЦЬ

«Огляд автентичних костюмів Рівненщини XIX – першої половини XX століття».

12.15

 

Майстерня Магди ДЗВІН

«Техніки вишивання традиційних костюмів Рівненщини».

Майстер-клас із вишивання.

13.00

Людмила КЛИМУК-СІВЦЕВА

«Соціокультурні аспекти змін у традиційному вбранні мешканців Волині у XIX – XX століттях».

13.45

 

Дмитро КОЛЯДЕНКО

“Версія реконструкції чоловічого костюма Великого князівства Литовського початку XV століття».

14.30

Творча композиція.

Уривок із «Лісової пісні» Лесі Українки.

14.45

 

Володимир ЩИБРЯ

«Прикраси та верхні головні убори».

15.30

 

Юрій та Ярослава КОВАЛЕНКО

«Волинські дукачі».

16.15

 

Ірина ЛОКШУК

«Матеріали та технології ткацтва Рівненщини: регіональні особливості».

17.00

 

Володимир ДЗЬОБАК

«Костюми Рівненщини. Досвід реконструкції».

17.45

Творча композиція.

Уривок із «Марусі Чурай» Ліни Костенко.

17.55

Фото на згадку.

18.00

Неофіційне спілкування.

Читайте також